Panduan Lulus Temuduga Kerajaan

Panduan Lulus Temuduga Kerajaan. Tahniah diucapkan jika anda salah satu calon yang berjaya dipanggil temuduga, dalam beribu-ribu calon anda antara yang terpilih. Bukan senang nak dipanggil temuduga, ada kriteria atau kelayakan diperlukan dalam pemilihan calon..

Syabas sekali lagi..

Bulan November lepas, banyak jugak temuduga dari SPA seperti Pegawai Tadbir Diplomatik. Ia bukan temuduga tapi peperiksaan online, jawatan ini memang popular setiap tahun..

Dan..

Jika anda lulus dan berjaya dipanggil temuduga, kami cadangkan anda dapatkan panduan ini. Apa-apa temuduga sekalipun..


Lulus Temuduga


Panduan Lulus Temuduga Kerajaan

Panduan lulus temuduga ini hanya untuk calon yang benar-benar serius nak berjaya dalam temuduga kerja kerajaan. Ia mengandungi rahsia, tips, kaedah, soalan-soalan, resume temuduga dan sebagainya yang bersangkut paut dengan cara temuduga..

Tidak dinafikan sukar nak menonjolkan diri dalam sesi temuduga..

Jika anda hendak tahu, rahsia temuduga ditulis oleh Jud Jamil dan berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan sejak 7 tahun lalu dan kerap menjadi panel temuduga. Yang pasti, panduan ini ditulis untuk membantu calon-calon lulus temuduga..


Kandungan Panduan Lulus Temuduga Kerajaan

Secara ringkas manfaat dan kelebihan rujukan lulus temuduga ini yang dapat dikongsikan. Jika anda mahu berjaya dalam temuduga, semoga tips dan perkongsian ini dapat membantu anda..

  • 11 rahsia berjaya dalam temu duga kerja kerajaan
  • 9 kriteria calon temu duga yang dipilih
  • Teknik “Competency Based Interview (CBI)”
  • 31 tips mudah untuk berjaya dalam temu duga kerja kerajaan 
  • 4 proses temu duga kerja kerajaan
  • 20 contoh soalan berserta jawapan yang popular di kalangan panel temu duga
  • 115 tambahan soalan-soalan temu duga supaya anda lebih bersedia dan yakin
  • Perkara-perkara “do” dan “don’t” yang perlu anda ketahui bagi menghadiri temu duga kerajaan.

Banyak lagi tips temuduga yang jika anda membaca rujukan penuh panduan tersebut. Kalau berminat, boleh klik "Panduan Lulus Temuduga Kerajaan".. In Sha Allah dapat membantu..

Tips Lulus Temuduga


Soalan Biasa Ditanya Dalam Temuduga

Kebiasaannya panel  temuduga  akan  bertanya soalan ini terhadap calon. Kami pun dulu kerap ditanya soalan ini semasa temuduga, antara soalan yang kerap ditanya..

Pertama, ceritakan tentang diri anda

Ceritakan latar belakang anda secara ringkas..
Sudah berkahwin ?
Pengalaman kerja

Kedua, Pengetahuan Am

Siapakah perdana menteri Malaysia Pertama
Siapakah Agung yang baru dilantik baru-baru ini

Ketiga, latar belakang jawatan dipohon

Contoh, tugas pegawai  takbir diplomatik

Keempat, Soalan psikologi

Jika anda dipilih dalam jawatan ini, anda sanggup dihantar ke mana-mana..


Walaupun nampak biasa saja soalannya tapi kalau tidak buat bersediaan. Memang boleh gagal atau tidak lulus temuduga. Jadi, bila dapat peluang ini, harap buat bersediaan awal-awal..

Kalau boleh semasa sesi temuduga, bagi yang terbaik dan buktikan pada panel temuduga yang anda layak untuk jawatan tersebut..

Sekian.. Terima kasih membaca artikel Panduan Lulus Temuduga Kerajaan..

2 comments.. read them below or add one

eazaq .... eazaq .... 18 Disember, 2016 11:03
Menarik. Saya tak pernah ada pengalaman temuduga dengan kerajaan. Kerja swasta biasala. Huhu. Saya punya dulu, pegetahuan am secara global, decision making, handle issue dalam syarikat bila ada krisis dan lain lain. Berpeluh jugala..haha
titan titan 23 Disember, 2016 18:04
dah lama aku tinggal bab temuduga nih.

malas benar nak pegi. haha