31 Januari 2016

Kena Bijak Uruskan Wang

Ye..

Kita memang kena bijak bila melibatkan wang ni..

Jangan banyak berhutang dan boros sana sini..

Belajar serba sedikit cara uruskan wang, rugi pulak dulu tak ambil tahu benda-benda PENTING macam ni. Dah tua baru nak baca..haha. Apa-apa pun tahniah untuk aku untuk berubah ke lebih celik wang. Harap pembaca blog jie pun sorang yang hebat dalam perancangan masa depan..

Bawah ni buku yag aku baca..

Tips Bijak Uruskan Wang
Buku RICH DAD POOR DAD dari penulis bestseller Robert T Kiyoshi, tapi sayangnya aku tak beli online.Sebelum tu tak tahu ada tempat boleh beli buku online. Sekarang baru tahu ada laman web Bookcafe.com. Andai kata korang dengan apa-apa genre buku, nanti boleh la dapat di laman web tersebut..


Kena Bijak Uruskan Wang

Pendapat Jie tentang buku ni, Sangat bagus untuk anak-anak muda. Pendedahan pentingnya kumpul aset dan bahayanya liabiliti. Perbezaan aset dengan liabiliti korang akan aku selepas baca buku ini..

Dan yang menariknya, beliau pun setuju dengan konsep sedekah. Lagi banyak kita memberi, pulangannya lagi lumayan. Jadi, moralnya di sini, rajin-rajin la bersedekah. Ajaibnya kuasa sedekah ni..


Kesimpulan

Emm, nampak gaya kena kerja keras lagi la. Muda-muda kena kumpul duit banyak-banyak, kita kumpul aset dulu..

Dan elok jangan berhutang..

10 comments:

  1. yang tak muda sangat pun boleh baca buku ni

    BalasPadam
  2. pendek kata, memang kena bijak urus dan tambah duit.

    untuk masa depan yang penuh warna pelangi.

    BalasPadam
  3. saya kuat belanja kerana keperluan ..

    BalasPadam
  4. MV pun masih terkial-kial lagi nak uruskan wang dengan bijak

    BalasPadam
  5. Bagus baca buku robert kiyosaki ni..semua buku-buku dia dapat buka mata mengenai pengurusan kewangan.

    BalasPadam
  6. "Change your focus,from making money to serving more people. Serving more people makes the money come in"
    ~ Robert Kiyosaki -

    BalasPadam
  7. Buku tu memang best. Sesape saja mesti baca kalau belajar urus kewangan. :-)

    BalasPadam