Makanan Kegemaran Orang Kelantan

Sebenarnya makanan kegemaran aku..haha..

Bila balik kampung wajib makan nasi berlauk ikan Aya ni, baru rasa lengkap dan bersemangat nak jalan2..haha. Lama tak citer pasal makan2, asyik citer pasal affiliate jer. Bosan gak, tapi aku suka..hehe..
Kalau di Kelantan, sarapan pagi memang femes dengan masakan nasi berlauk ikan Aya. Maklum la warisan dari generasi ke generasi..haha. Pergi la kedai makan mana2, kebanyakkan mesti ada lauk ni..

Lauknya simple tapi bagi aku memang sedap..

Kalau korang datang Kelantan, tak kira la melancong atau menghadiri seminar jana wang online. Jangan lepaskan peluang untuk merasainya, harganya pun murah jer, dalam RM2 atau 2.50. Kenyang sampai ke tengah hari..

Tapi kawan2 aku dari Terengganu pelik sarapan pagi dengan lauk ini. Entah la, mungkin tak biasa kot..haha. Lain Negeri lain warisannya kan..


P/S >> Terima kasih membaca artikel ini, Bantu la Jie dengan menekan butang LIKE atau kongsikan di media sosial..


{ 12 comments.. read them below or add one }

Bahrain Bahrain 01 Disember, 2015 23:24
kalau kat muar, johor serapan makan sate. hahaha. setiap negeri berbeza2x caranya serapan.
mrhanafi mrhanafi 02 Disember, 2015 04:04
baru perasan tuan orang kelate...

sarapan orang Sarawak lebih kepada mee..kolok,jawa,kari
Kakzakie Purvit Kakzakie Purvit 02 Disember, 2015 08:07
Kakak ni origin Johor dari kecik sampai dah tua ni tapi mana kakak pergi kakak boleh aje ikut rentak. Apa lagi makanan di Kelantan dan T'ganu kakak suka (termasuk anak-anak dan hubby kakak juga tau) walaupun kami org Johor.
Raihanah Ahmad Raihanah Ahmad 02 Disember, 2015 11:14
org kelantan memang breakfast makan nasi, sedap juga kalau layan sesekali
Bin Muhammad Bin Muhammad 02 Disember, 2015 20:28
Kalau saya duduk kat Kelantan...mau gemuk! hehe
Sebab makanannye sedap2 dan murah pulak tu!
siti hazreen siti hazreen 03 Disember, 2015 23:33
ermmm, bukan kelantan dan terengganu sarapan pagi makan nasi kan? sorry kalau saya silap...tapi masa saya ke negeri2 pantai timur, saya makan kuih-muih sahaja untuk sarapan
Hajar Shikin Hajar Shikin 05 Disember, 2015 21:46
Ingatkan orang terengganu.Hehe. Orang terengganu pun memang suka sarapan dengan makanan berat.
Noriza Rahman Momma Vogue Noriza Rahman Momma Vogue 10 Disember, 2015 15:54
Adik ipar orang kelantan memang sarapannya macam ni la..nasi berlauk
titan titan 11 Disember, 2015 04:20
bab makan ni..tolak kayu dan batu aje.

lain, aku tibai aje.

haha
Azlan Azlan 17 Disember, 2015 10:54
saya antara peminat no.1 budu..haha..mmg tak leh tinggal dari dulu..walaupun saya asal N9..