Kembalikan Idea Update Blog

Ikutkan hati Jie, kalau boleh hari-hari nak update blog. Sehari dalam tiga atau empat entry tapi nak buat macam mana, idea update blog selalu kekeringan bab daun yang gugur diterbangkan angin..haha..


Rasanya semua blogger mengalami masalah yang sama..


Biasa apa yang korang buat untuk kembalikan idea update blog, sila share sebagai rujukan untuk aku dan blogger2 tegar diluar sana. Dan boleh juga baca ilmu SEO yang aku kongsikan di blog ini..


Kembalikan Idea Update Blog

tips Update Blog

Sehari dua ni asyik mengadap laptop jer, sekali mengadap mahu tiga empat jam. Bila mengadap lama2 depan laptop ni, mula la sakit kepala dan mula la xtau nak update apa....

Mungkin hari bertuah aku, petang tu ada final perlawanan bola sepak di kediaman Jie. Dapat la aku rehatkan minda dan muncul kembali dengan idea-idea yang lebih awesome..haha..

Dan ini la apa yang selalu aku lakukan untuk Kembalikan Idea Update Blog. Lagi satu dengan keluarkan peluh, orang kata bila badan sihat minda pun cergas. jadi bersenam la selalu..

Tips kembalikan idea update blog : 

  1. Curi2 masa untuk riadah bersama rakan atau keluarga..
  2. jangan paksa diri update blog hari2..
  3. Baca Ilmu SEO dari Kitab SEO Merah Jambu..
  4. Selalu bersenam untuk ketenangan fikiran..
  5. Itu aje kot..
Keseluruhannya, harap korang nampak point2 yang cuba Jie sampaikan, kalau dapat sikit2 dah cukup. 




{ 22 comments.. read them below or add one }

Mohd Selim Zainal Mohd Selim Zainal 13 September, 2015 08:11
Assalammualaikum... .jiesusano,

masalah kekeringan idea nie ... mselim3 kekadang kering idea jugak kekadang tak tahu nk update apa..

mselim3
paridah paridah 13 September, 2015 09:15
ADA KITAB SEO MERAH JAMBU TU XJADI MASALAH LAGI NK UPDATE BLOG KAN JIE..
Nurfaezah Abdullah Nurfaezah Abdullah 13 September, 2015 15:11
saya susah nak dapatkan idea utk update blog huhu
akuoka akuoka 13 September, 2015 22:52
tips no 3 2 best...
memang dah baca dah pun
Uncle Zuan Uncle Zuan 13 September, 2015 22:52
tu la, kalau ada masa lebih hari2 nak update blog. hari2 nak baca blog orang. tapi masa limited sebab komitment lain.

idea tu ada. cuma masa tu limit
Hajar Shikin Hajar Shikin 14 September, 2015 00:14
Kalau takde idea ajak member keluar, kadang-kadang tengah sembang dengan member pun dapat idea..haha
Jida Jida 14 September, 2015 05:27
Kadang-kadang tengah buat kerja, tiba-tiba dapat idea nak tulis ape, maka saya catat dulu kat mana2 (buku, phone) point-pointnya, nanti bila ada masa baru pindahkan ke blog.
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI 14 September, 2015 08:59
skg ni yui mcm takde idea nk update blog..huhuh
Noriza Rahman Momma Vogue Noriza Rahman Momma Vogue 14 September, 2015 14:40
Kalau MV jenis idea datang segera, so kena tulis cepat sebelum hilang dibawa angin...
sabree hussin sabree hussin 14 September, 2015 17:21
Kalau saya tak ada idea nak tulis apa, saya akan buka arkib blog, tengok artikel-artikel lama dan tulis semula dengan cara dan pendekatan yang baru dan lebih fresh
Sani Sani 14 September, 2015 18:41
Tulah..kadang kadang kena berada diluar kotak supaya dapat idea yang fresh fresh...
Hanafi Abdullah Hanafi Abdullah 14 September, 2015 20:09
Kalau dah tiada idea tu..buatlah BW ke atas blog kawan kawan..ceduk idea mereka..bukan copy and paste ye.
Hanafi Abdullah Hanafi Abdullah 14 September, 2015 20:10
Kalau dah tiada idea tu..buatlah BW ke atas blog kawan kawan..ceduk idea mereka..bukan copy and paste ye.
titan titan 15 September, 2015 08:27
biasa bila aku takde idea, aku tido aje.
Mizz Aiza Mizz Aiza 15 September, 2015 22:39
assalam.. kak aiza lagi lama tak update blog..
Waahida Zulkipli Waahida Zulkipli 15 September, 2015 23:42
saya sekarang tgh cuba utk beristiqomah dlm menulis blog..:-)
Jie Susanos Jie Susanos 16 September, 2015 01:14
waalaikummusalam..biasa la tu selim..
Jie Susanos Jie Susanos 16 September, 2015 19:56
kehkeh..awesome nikmat tido..
Raihanah Ahmad Raihanah Ahmad 18 September, 2015 14:21
bila takde idea tu selalunya saya sembang dgn upline, atau tulis pasal family
Hafizul Hafizul 19 September, 2015 16:09
Hehe..sekali sekala paksakan diri juga untuk perah idea bro..jangan terlajak paksa dah la.kan nanti hilang terus mood tu..haha