Ramai Yang Suka Buah Ini

Assalamualaikum.. 
buah yang menjadi kesukaan ramai

Antara buah yang mempunyai keunikkannya yang tersendiri..


Tengok sekilas picture pun dah tau kan buah apa ni. Ramai yang suka buah ini, di kelantan nama Pauh atau negeri negeri lain gelar Mempelan atau Mangga. Sabah dan Serawak tak tau nama apa, mungkin pembaca blog Jie yang berasal dari sana yang boleh bagitau..hehe. Bila aku melancong kat sana mudah sikit nak cakap..

Sekarang ni aku ada di kampung, tengok depan rumah 2 pokok mangga ni lebat je berbuah. Korang tengok sampai nak mencecah tanah, ini hasil arwah Mak tanam dulu. Berkat tanamannya, anak dan cucunya dapat makan.

Ini antara hasil yang dikutip dengan jayanya..haha.
resepi dari mangga

Baru jelas tengok buah Mangga


Pokok ni dari jenis Mangga Epal kot, tu bentuknya bulat dan montel montel gitu..kihkih. Kalau buah ni separuh masak, dibuat colek pulak dan makan beramai ramai. Emm, seronoknya. Orang perempuan memang suka terutamanya wife aku..hihi, marah dia kalau baca ni..

Buat masakan pun sedap, antara resepi mangga

Ini yang sempat aku copy paste di antara beribu ribu resepi dalam intenet ni. Kredit pada pemilik asal. Selamat menjamu selera dengan masakan berasaskan mangga..haha..


{ 42 comments.. read them below or add one }

Nurul Nurul 05 Jun, 2014 15:00
Kalau mangga epal ni, memang suka sgt...
Baru je minggu lepas makan mangga epal ni, muda lagi makan ngan cili kicap... perghhh... :)
Nuriesya Nadia Nuriesya Nadia 05 Jun, 2014 15:32
Perghh ! Sedapnyaaa makan dengan colek kicap. T__T.
Khai♥Rin : anies Khai♥Rin : anies 05 Jun, 2014 15:45
kalau dpt yg manis mmg best la kalu yg masam? ;-)
nordin omor nordin omor 05 Jun, 2014 16:36
ho.ho..ho.boleh basah tekak musim kering ni.
PetakBunga PetakBunga 05 Jun, 2014 16:48
wah rendang nya..
blk kg hr tu..memng bnyk buah pauh.
Azlealee Bashir Azlealee Bashir 05 Jun, 2014 17:12
Akak suka buah mangga epal..sedap..
wawa zulkefli wawa zulkefli 05 Jun, 2014 17:51
pulut mangga santan !! seriously sedap hehheehehhe ntp kalau makan sokmo, muak gak.now rumah saya tgh berbuah dgn jayanya kihkih
Denaihati Denaihati 05 Jun, 2014 22:42
tengah musim pelam epal sekarang, buah feberet juga ni.
Shark Kay Shark Kay 06 Jun, 2014 12:31
huh..
bkn orang malaysia ler kalau x makan..
hheheh..
colek kicap sedap nih.
Qaseh Vee Qaseh Vee 06 Jun, 2014 22:53
sisi mmg x blh tgk pelam muda nih ... jeles wooo ...
Travelog MY Travelog MY 06 Jun, 2014 23:28
Buat jeruk mangga, kemudian bekukan kat peti ais. Balik kerja panas-panas, sedaaaap je makan. Kalu nak resipi atau cara jeruk mangga, bagitau saya. nanti saya bagi resipi nenek saya punya :D
Khir Khalid Khir Khalid 07 Jun, 2014 23:57
wahh.. sedap ni, saya pun suka Jie.. emel kan sikit.. :D :D
Hafiza AizZawa Hafiza AizZawa 08 Jun, 2014 21:02
memang suke sangat.. buat cicah sambal kicap..
Kathy R'bain Kathy R'bain 08 Jun, 2014 23:36
Kat sabah panggil mangga..kat johor sebut pelam.
RDZ Z RDZ Z 10 Jun, 2014 07:27
Kita suka mangga ni. Manis sangat kalau masak. Yang masam tak best..he..he
acik idah acik idah 12 Jun, 2014 12:00
betul3x... idah pun suka mangga epal... sodappp sangatt... :D
Jie Susanos Jie Susanos 13 Jun, 2014 17:38
haha..yg masam tu mkn dgn colek kicap la..
Jie Susanos Jie Susanos 13 Jun, 2014 23:19
jie suka yg spruh msk..hihi
Jie Susanos Jie Susanos 13 Jun, 2014 23:26
pulut mangga..xprnh rasa lg ni..
Jie Susanos Jie Susanos 13 Jun, 2014 23:52
klu tgk buah mmg terliur..
ikhwan yusuff ikhwan yusuff 16 Jun, 2014 23:59
buah pauh......cicah dgn 'colek' best..:D
Jie Susanos Jie Susanos 18 Jun, 2014 16:17
hihi..leh gk tu klu nk bg..
Tanpa NamaTanpa Nama 18 Jun, 2014 23:21
When a school or a school district resides outside a city.

Septic system owners who have utilized Pro - Biotic Scrubber
in their septic tank and leach fields or drain fields have
found that the sludge and material that traditionally can back-up a system and cause it to fail is actually eliminated, making the
system run more efficiently and prevent long-term
failures and maintenance costs. It reduces two ratios commonly
used to measure pollution: biological oxygen demand, which is lowered by more than 65 percent; and
total suspended solids, which are cut by more than 70
percent.

My web-site mego-ninniku.com ()
Tanpa NamaTanpa Nama 19 Jun, 2014 00:14
Hiya! Quick question that's entirely off topic.

Do you know how to make your site mobile friendly?
My website looks weird when browsing from
my iphone4. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to correct this
issue. If you have any recommendations, please share. Appreciate it!


Feel free to visit my webpage: best only
Jie Susanos Jie Susanos 19 Jun, 2014 00:33
haha.nk email mcm mane la..
Mar Mansor Mar Mansor 23 Jun, 2014 16:52
terliurrrr..memang sedap..
Lala Lili Lala Lili 26 Februari, 2016 01:45
Salam ada jual tak buah mangga epal ni? kalau ada saya nak beli.