05 Jun 2014

Ramai Yang Suka Buah Ini

Assalamualaikum.. 

buah yang menjadi kesukaan ramai

Antara buah yang mempunyai keunikkannya yang tersendiri..


Tengok sekilas picture pun dah tau kan buah apa ni. Ramai yang suka buah ini, di kelantan nama Pauh atau negeri negeri lain gelar Mempelan atau Mangga. Sabah dan Serawak tak tau nama apa, mungkin pembaca blog Jie yang berasal dari sana yang boleh bagitau..hehe. Bila aku melancong kat sana mudah sikit nak cakap..

Sekarang ni aku ada di kampung, tengok depan rumah 2 pokok mangga ni lebat je berbuah. Korang tengok sampai nak mencecah tanah, ini hasil arwah Mak tanam dulu. Berkat tanamannya, anak dan cucunya dapat makan.

Ini antara hasil yang dikutip dengan jayanya..haha.
resepi dari mangga

Baru jelas tengok buah Mangga


Pokok ni dari jenis Mangga Epal kot, tu bentuknya bulat dan montel montel gitu..kihkih. Kalau buah ni separuh masak, dibuat colek pulak dan makan beramai ramai. Emm, seronoknya. Orang perempuan memang suka terutamanya wife aku..hihi, marah dia kalau baca ni..

Buat masakan pun sedap, antara resepi mangga

Ini yang sempat aku copy paste di antara beribu ribu resepi dalam intenet ni. Kredit pada pemilik asal. Selamat menjamu selera dengan masakan berasaskan mangga..haha..


42 comments:

  1. Kalau mangga epal ni, memang suka sgt...
    Baru je minggu lepas makan mangga epal ni, muda lagi makan ngan cili kicap... perghhh... :)

    BalasPadam
  2. Perghh ! Sedapnyaaa makan dengan colek kicap. T__T.

    BalasPadam
  3. kalau dpt yg manis mmg best la kalu yg masam? ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha..yg masam tu mkn dgn colek kicap la..

      Padam
  4. ho.ho..ho.boleh basah tekak musim kering ni.

    BalasPadam
  5. wah rendang nya..
    blk kg hr tu..memng bnyk buah pauh.

    BalasPadam
  6. Akak suka buah mangga epal..sedap..

    BalasPadam
  7. pulut mangga santan !! seriously sedap hehheehehhe ntp kalau makan sokmo, muak gak.now rumah saya tgh berbuah dgn jayanya kihkih

    BalasPadam
    Balasan
    1. pulut mangga..xprnh rasa lg ni..

      Padam
  8. tengah musim pelam epal sekarang, buah feberet juga ni.

    BalasPadam
  9. huh..
    bkn orang malaysia ler kalau x makan..
    hheheh..
    colek kicap sedap nih.

    BalasPadam
  10. sisi mmg x blh tgk pelam muda nih ... jeles wooo ...

    BalasPadam
  11. Buat jeruk mangga, kemudian bekukan kat peti ais. Balik kerja panas-panas, sedaaaap je makan. Kalu nak resipi atau cara jeruk mangga, bagitau saya. nanti saya bagi resipi nenek saya punya :D

    BalasPadam
  12. wahh.. sedap ni, saya pun suka Jie.. emel kan sikit.. :D :D

    BalasPadam
  13. memang suke sangat.. buat cicah sambal kicap..

    BalasPadam
  14. Kat sabah panggil mangga..kat johor sebut pelam.

    BalasPadam
  15. Kita suka mangga ni. Manis sangat kalau masak. Yang masam tak best..he..he

    BalasPadam
  16. betul3x... idah pun suka mangga epal... sodappp sangatt... :D

    BalasPadam
  17. buah pauh......cicah dgn 'colek' best..:D

    BalasPadam
  18. When a school or a school district resides outside a city.

    Septic system owners who have utilized Pro - Biotic Scrubber
    in their septic tank and leach fields or drain fields have
    found that the sludge and material that traditionally can back-up a system and cause it to fail is actually eliminated, making the
    system run more efficiently and prevent long-term
    failures and maintenance costs. It reduces two ratios commonly
    used to measure pollution: biological oxygen demand, which is lowered by more than 65 percent; and
    total suspended solids, which are cut by more than 70
    percent.

    My web-site mego-ninniku.com ()

    BalasPadam
  19. Hiya! Quick question that's entirely off topic.

    Do you know how to make your site mobile friendly?
    My website looks weird when browsing from
    my iphone4. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to correct this
    issue. If you have any recommendations, please share. Appreciate it!


    Feel free to visit my webpage: best only

    BalasPadam
  20. terliurrrr..memang sedap..

    BalasPadam
  21. Salam ada jual tak buah mangga epal ni? kalau ada saya nak beli.

    BalasPadam