02 Jun 2014

Coklat Cadbury Disahkan Halal

Assalamualaikum..

Coklat Cadbury Disahkan Halal

Antara dua coklat Cadbury iaitu Cadbury Daily Milk Hazelnut dan satu lagi Cadbury Dairy Milk Roast Almond..


Sebelum ni kecoh satu dunia..hehe, takde la, satu Malaysia je. Sebabnya pengeluar coklat tersohor iaitu jenama Cadbury. Dua coklat mereka Cadbury Daily Milk Hazelnut dan Cadbury Dairy Milk Roast Almond telah diuji oleh pihak yang bertanggungjawab dan disahkan memiliki DNA babi..

Masa keluar cerita ni pun aku dah tak berapa nak percaya..

Ye la, aku kan salah satu pengemar coklat ni, bila dapat berita macam ni, rasa macam nak muntah balik je..hehe..

Sekarang dah terjawab dan dalam berita hari ni pun keluar. Antara kata kata yang aku copy paste dalam akhbar Kosmo..

Keputusan yang dimaklumkan Kementerian Kesihatan baru-baru ini berbeza kerana mungkin berlaku pencemaran semasa proses penghantaran dan penyimpanan produk itu atau makmal tiada akreditasi untuk mengesan DNA babi dengan tepat," katanya kepada pemberita di Institut Latihan Islam Malaysia, Bandar Baru Bangi di sini hari ini. - KOSMO!

Lega, nanti boleh makan balik..hehe..

Kredit Picture - http://www.themalaysianinsider.com/

18 comments:

  1. Entahlah sejak dpt berita sebelum ini kami sekeluarga dah tak ada keinginan nak makan brand ini lagi. Kakak dah buang semua stock dlm freezer yg berpuluh-puluh ringgit sebelum ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh smpi mcm tu skli..klu was2 xpyah la mkn kak..

      Padam
  2. saya masih ada was2...huhuhu..xleh mkn lg laa nii

    BalasPadam
  3. banyak lagi jenama lain yg kita blh mkn . coklat tetap coklat wpun lain jenama ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. coklat2..rmai yg mrh pasal ni..

      Padam
  4. Balasan
    1. tu la susah..skjb hram,jb halal..

      Padam
  5. Anda yakin? Sekejap haram kemudian jadi halal... Mcm pelik jer.
    Kalau ada keraguan dalam hati, baik carilah coklat lain yg terjamin halalnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. mula2 yakin tapi bile kuar lak stement nk bt kali kedua..susah la mcm ni..

      Padam
  6. Ermm.. statement macam nak buat U-turn jerr... haishh...

    BalasPadam
  7. Dah oleh makan tanpa was-was. kalau was-was juga cari pilihan lain, tak susah.

    BalasPadam
  8. takut da nak makan..hehehehe..

    BalasPadam
  9. Kejap haram, kejap halal.. mcm suka2 je bagi statement media dia org tu.. masih was-waslah saya Jie.. makan coklat jenama lain jelah huhu..

    BalasPadam
  10. Time keluar status haran tu, nrl ada jugak stok coklat ni... dah buang semuanya... walaupun tiba2 status dia halal plak, tapi nrl tetap was2...

    BalasPadam
  11. kejap halal kejap haram..pening..eheh

    BalasPadam