02 Februari 2014

Tanda-Tanda Tanah Runtuh

2.2.2014

Assalamualaikum..


Emm. pagi ni baru balik kerja. Mengantuknya walaupun malam takdi dah curi2 tidur..Mana nak sama dengan tidur rumah kan..haha Korang jangan tiru aksi macam ni.. Lepas tu rilek2 dulu sambil menonton tv.. Baru ada mood update blog..

Idea nak update blog tak berapa nak datang dalam kepala ni.. Kongsi tip jer la.. Lama tak dengar kejadian tanah runtuh yang berlaku di negara kita . Kejadian tanah runtuh yang last pun aku dah lupa.. Korang masih ingat tak ?

Bagi korang yang perumahan di lereng2 bukit atau cerun.. Sila berhati-hati dengan persekitarannya.. Penkongsian serba sedikit yang aku baca dan aku kongsikan untuk pembaca blog ini..

Tanda-tanda tanah runtuh :

  1. Ada bonjolan pada kaki cerun atau tembok penahan
  2. Air kelihatan pada permukaan tanah di lokasi baru
  3. Air kelihatan di permukaan baru
  4. Pagar atau pokok yang condong atau semakin tumbang
  5. Rekahan di permukaan cerun
  6. Paip bawah tanah yang rosak
  7. Pintu atau tingkap yang melekat buat pertama kali
  8. Rekahan yang semakin melebar di permukaan tanah seperti di jalan
  9. Hakisan kecil
Maaf kalau ada yang tersilap.. Sumber asal akbar Metro

8 comments:

  1. oooo mcm tu terima kasih infonya

    BalasPadam
  2. Tanah runtuh mmg boleh jadi malapetaka.. t kasih diatas perkongsian info Jie..

    BalasPadam
  3. Tanah runtuh berlaku tanpa di duga, elok juga jika dapat kesan tanda2 awal ini agar lebih bersedia dan lakukan tidakan.

    BalasPadam
  4. klu blh elak neli / buat rumah kat lereng bukit atau bawah bukit juga atas bukit ...

    BalasPadam
  5. Ilmu yg bermanfaat utk di kongsi..

    BalasPadam