Kemulian Solat Tahajjud

Assalamualaikum..

Bertemu lagi kita, siapa yang selalu buat solat tahajjud.. Aku belum pernah buat lagi..hehe.. Baca di facebook takdi tentang kemulian yang diperolehi oleh orang2 yang selalu buat solat tahajjud.. Banyaknya kelebihan yang Allah bagi.. Jom sama2 kita baca..

Google punya

5 Kemuliaan di dunia, 4 kemuliaan di akhirat.

Rasulullah saw bersabda, "Barang siapa menjaga tahajjud dengan sungguh-sungguh, maka Allah memberinya sembilan kemuliaan (lima di dunia dan empat di akhirat).

Di dunia
1. Allah jauhkan dari bencana
2. Tanda kesolehan memancar di wajahnya
3. Akan dicintai hamba Allah yang soleh dan disegani manusia
4. Bicaranya jadi hikmah
5. Mudah faham Agama Allah.

Di akhirat
1. Bangkit dengan wajah penuh cahaya
2. Mudah apabila hisab
3. Seperti kilat menyambar ketika melintasi shirotalmustaqim

4. Menerima catatan amal dari sebelah kanan

Kredit
Dr. Hj. Tengku Asmadi bin Tengku Mohamad

{ 17 comments.. read them below or add one }

Kathy Rbain Kathy Rbain 05 September, 2013 20:13
banyak manfaatnyer...tq ye jie...
Shark Kay Shark Kay 05 September, 2013 20:17
Hanya 1 solat dh bnyak kita peroleh untk dunia dan akhirat.
Begitu mudah kn.
Tp nk buat tu yang susah.
Ada je alasan.
Khir Khalid Khir Khalid 06 September, 2013 00:47
Subhanallah.. perkongsian yg sgt baik, semoga kita semua tergolong dikalangan mereka2 yg mendapat kemuliaan dunia & akhirat.. amin.
Norazizah Hashim Norazizah Hashim 06 September, 2013 03:24
Muslim/muslimah yang hebat memang akan buat solat tahajud :). Bangun tengah malam untuk solat bukan sebarang orang boleh sahut cabaran 'Amazing Race' sebab masa ni kebanyakannya sedang 'Amazing Rest'. Peringatan untuk diri sendiri. :) Info begini kadang-kadang membuatkan kita tersedar sekejap walaupun sebelum ni tahu banyak kelebihan bagi mereka yang tahajud. Teruskan... :)
Sukma Haron Sukma Haron 06 September, 2013 10:20
dah lama tak buat....nice sharing....
Aku Penghibur Aku Penghibur 06 September, 2013 18:25
alhamdulilah terima kasih atas perkongsian ini, peringatan untuk diri ini jgk :) nampak mudah tapi sukar di laksanakan lagi2 bila dah tidur
Jie Susanos Jie Susanos 06 September, 2013 19:16
emm..toi tu..susah org nk bgn tgh2 mlm ni..hnye yg sdr jer tau kelebihannya..
S.K.A S.K.A 07 September, 2013 03:03
besar pahala dan manfaatnya =) kalau blum bt, cuba la bt..tp kalau dapat istiqamah lg elok..nice sharing..
Ainim Suju Ainim Suju 08 September, 2013 10:15
Subhanallah, besarnya pahala solat tahajjud..
baby comel baby comel 08 September, 2013 21:30
solat sunat yg mudah tapi sgt payah nk dilakukan. kan,
thanks sudi sharing
Tetamu Istimewa Tetamu Istimewa 08 September, 2013 23:33
Terima kasih atas perkongsian ini. Banyak manfaat dan keberkataannya kan.