05 September 2013

Kemulian Solat Tahajjud

Assalamualaikum..

Bertemu lagi kita, siapa yang selalu buat solat tahajjud.. Aku belum pernah buat lagi..hehe.. Baca di facebook takdi tentang kemulian yang diperolehi oleh orang2 yang selalu buat solat tahajjud.. Banyaknya kelebihan yang Allah bagi.. Jom sama2 kita baca..

Google punya

5 Kemuliaan di dunia, 4 kemuliaan di akhirat.

Rasulullah saw bersabda, "Barang siapa menjaga tahajjud dengan sungguh-sungguh, maka Allah memberinya sembilan kemuliaan (lima di dunia dan empat di akhirat).

Di dunia
1. Allah jauhkan dari bencana
2. Tanda kesolehan memancar di wajahnya
3. Akan dicintai hamba Allah yang soleh dan disegani manusia
4. Bicaranya jadi hikmah
5. Mudah faham Agama Allah.

Di akhirat
1. Bangkit dengan wajah penuh cahaya
2. Mudah apabila hisab
3. Seperti kilat menyambar ketika melintasi shirotalmustaqim

4. Menerima catatan amal dari sebelah kanan

Kredit
Dr. Hj. Tengku Asmadi bin Tengku Mohamad

17 comments:

  1. banyak manfaatnyer...tq ye jie...

    BalasPadam
  2. Hanya 1 solat dh bnyak kita peroleh untk dunia dan akhirat.
    Begitu mudah kn.
    Tp nk buat tu yang susah.
    Ada je alasan.

    BalasPadam
  3. Subhanallah.. perkongsian yg sgt baik, semoga kita semua tergolong dikalangan mereka2 yg mendapat kemuliaan dunia & akhirat.. amin.

    BalasPadam
  4. Muslim/muslimah yang hebat memang akan buat solat tahajud :). Bangun tengah malam untuk solat bukan sebarang orang boleh sahut cabaran 'Amazing Race' sebab masa ni kebanyakannya sedang 'Amazing Rest'. Peringatan untuk diri sendiri. :) Info begini kadang-kadang membuatkan kita tersedar sekejap walaupun sebelum ni tahu banyak kelebihan bagi mereka yang tahajud. Teruskan... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. emm..toi tu..susah org nk bgn tgh2 mlm ni..hnye yg sdr jer tau kelebihannya..

      Padam
  5. dah lama tak buat....nice sharing....

    BalasPadam
  6. alhamdulilah terima kasih atas perkongsian ini, peringatan untuk diri ini jgk :) nampak mudah tapi sukar di laksanakan lagi2 bila dah tidur

    BalasPadam
  7. besar pahala dan manfaatnya =) kalau blum bt, cuba la bt..tp kalau dapat istiqamah lg elok..nice sharing..

    BalasPadam
  8. Subhanallah, besarnya pahala solat tahajjud..

    BalasPadam
  9. solat sunat yg mudah tapi sgt payah nk dilakukan. kan,
    thanks sudi sharing

    BalasPadam
  10. Terima kasih atas perkongsian ini. Banyak manfaat dan keberkataannya kan.

    BalasPadam